Diverse proefjes met geluid

tekeningen van onbekende auteur

Kriebelend geluid. Stel je voor dat je geen oren hebt. Zou je geluid dan ook met andere zintuigen kunnen waarnemen? Onderzoek dit en ontdek of geluid ook door een vinger over een ballon te verplaatsen.
Bron: jeugdlab

Zo ziet geluid eruit

Harde muziek of geluiden kunnen dingen laten bewegen. Denk maar aan het trommelvlies in je oor. Wist je dat je rijstkorrels op een trommel kunt laten bewegen zonder de trommel aan te raken? Geloof je het niet? Probeer het zelf maar eens uit!
Bron: jeugdlab

Wie kan als eerste de tuinslangen uit de knoop halen? Als je jouw wetenschappelijke kennis in de strijd gooit, kun je gegarandeerd winnen.
Wat heb je nodig? 3 dezelfde lange tuinslangen Een vriendje of vriendinnetje
Wat moet je doen? Leg de drie tuinslangen kronkelend door elkaar. Er ligt nu een hoop tuinslangen voor je, met in totaal 6 uiteindes. Degene die als eerste weet welke uiteindes bij elkaar horen heeft gewonnen.
Hoe ga jij te werk? Haal je de tuinslangen een voor een uit de knoop? Of weet jij een slimmere en snellere manier?
Tip: Probeer het eens met de hulp van je oren. Gebruik de tuinslang als 'geluidsversterker'.
Bron: jeugdlab


 

Wil niemand naar je luisteren? Luister dan eens naar je eigen verhaal. Met een tuinslang kun je jezelf horen praten. Geloof je dat jouw stem wel een paar meter kan afleggen en nog steeds duidelijk hoorbaar is? Onderzoek dit eens!
Wat heb je nodig? Een lange tuinslang
Wat moet je doen? Vertel jezelf een leuk verhaal. Hou een uiteinde van de tuinslang bij je oor en praat in het andere uiteinde. Hoor je jezelf praten? Waaraan merk je dat het geluid een flinke afstand moet afleggen? Denk je dat je ook verstaanbaar zou zijn als je over zo'n afstand zou praten zonder tuinslang?
Bron: jeugdlab